Giới thiệu ngành Khoa học Thông tin Địa không gian

Bachelor of Geospatial Information Science

What is Geospatial Information Science?

Geospatial information science (GISc) is a branch of science concerned with the fundamental problems of using digital technology to process geospatial information about places, activities and phenomena taking place on and near the Earth's surface are stored in photographs or maps.

What does Geospatial Information Science (GISc) involve?

GISc includes modern technologies and research fields using geographic information systems (GIS), cartography, geodetic surveying, photo geodesy (measurement from images), global positioning system (GPS) precise position measurement on the earth's surface by satellite), global navigation satellite system (GNSS), digital image processing (processing and analysis of image data), remote sensing (earth observation) land from space or under water), quantitative spatial modeling and analysis, big spatial data analysis, and the application of artificial intelligence in spatial data processing.
GISc covers the questions and requirements of data structure, spatial analysis, accuracy, meaning, perception and visualization of such information, and more. GISc is related. to a wide range of sciences about the nature and human interaction on the Earth's surface (geography, geology, geophysics, oceanography, ecology, environmental resource management, applied mathematics) , spatial statistics, physics), or fields related to human-machine interaction (computer science, information science, identity science, cognitive psychology, intelligence artificial).

GISc is not at the heart of any science, but rather represents a new way of combining different sciences in interdisciplinary problems, which are of a fundamental scientific nature, but also serve the resource management, administration, production and sales.

Demand for Geospatial Information Science (GISc)

Principles of GISc GIS technology is increasingly being used widely from education to government and business administration, so the need for a well-trained and highly qualified workforce is increasing day by day. increased more and more. Every year, the number of university students enrolling in GIS and GISc courses is constantly increasing, leading to the need to develop these courses under the guidance of highly qualified scientists. Demand for this field of study began to increase from short courses to advanced degrees.

Người học nhận được gì sau khi tốt nghiệp đại học ngành GISc:

Chương trình đào tạo đại học ngành Khoa học thông tin địa không gian được xây dựng trên cơ sở tham khảo các chương trình đào tạo của các trường đại học hàng đầu trên thế giới, với chuẩn đầu ra mong đợi người học sẽ thu nhận được:

- Những kiến thức cơ bản trong quản lý tài nguyên môi trường, tai biến thiên nhiên trong bối cảnh biến đổi khí hậu

- Những kỹ năng tư duy hệ thống về không gian và kỹ năng sử dụng hiệu quả các kỹ thuật phân tích không gian cũng như khả năng tự học những chuyên ngành có liên quan trong Khoa học thông tin địa không gian.

- Những kiến thức cốt lõi liên quan tới ứng dụng của công nghệ địa không gian (sử dụng, phát triển phần mềm, thiết bị thu thập dữ liệu) như công nghệ quan trắc trái đất, định vị và dẫn đường vệ tinh, dữ liệu lớn (big data), trí thông minh nhân tạo trong xử lý thông tin không gian.

- Những hiểu biết đa dạng các lĩnh vực ứng dụng và quản lý, hỗ trợ ra quyết định có liên quan đến Khoa học thông tin địa không gian và có khả năng sử dụng các kiến thức đã học theo các quy mô không gian và giới hạn thời gian khác nhau.

"Hãy lựa chọn ngành học Khoa học thông tin địa không gian để được phát triển trong cuộc cách mạng công nghiệp 4.0"

-------------------------------

Cơ hội nghề nghiệp

Sở hữu bằng tốt nghiệp đại học Khoa học thông tin địa không gian (GISc) sẽ giúp bạn có thể làm việc trong mọi lĩnh vực, kết nối hài hòa các sở thích cá nhân về quân sự, môi trường, nông nghiệp, mỏ, kinh doanh, quy hoạch đô thị, quản lý tài nguyên, quản lý tai biến thiên nhiên, v.v với  GISc để có một sự nghiệp thành công và một công việc yêu thích.

Một số vị trí nghề nghiệp

- Thiết kế bản đồ

- Phân tích dữ liệu

- Mô hình hóa

- Quản trị cơ sở dữ liệu

- Quản lý dự án

- Quản trị hệ thống

- Lập trình hệ thông tin địa lý

Người tốt nghiệp GISc có thể kết hợp với các ngành nghề khác như kinh doanh, quản lý hành chính ....

Một số đơn vị đã tuyển dụng nhân lực khoa học thông tin địa không gian

• Bộ Tài nguyên Môi trường và các đơn vị trực thuộc, các Sở.
  • Bộ Khoa học và Công nghệ
  • Bộ Công an
  • Cục Bản đồ Quân đội, Bộ Tổng Tham mưu, Bộ Quốc phòng
  • Viện Hàn lâm Khoa học và Công nghệ Việt Nam